YURDUM BAŞLIK


Çikolata Tarihçesi



Milattan önce,
büyük olasılıkla Olmeklerden oluşan bir grup, 
Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir. 

Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. 
M.S. 600 yılında, 
Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar.
Efsaneye göre, 
Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu.

Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceğisıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu. 

Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu.

İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés'in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir.

Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı.

İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı.

Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı.
1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar.

Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunannmıştır.
en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.